LABORATOR DE ANALIZĂ A APEI

Analiza Apei Potabile

Apa înseamnă viață, deci merită să afli calitatea apei pe care o consumi

Descoperă mai jos principalele tipuri de analize disponibile, pachete de analize cât și detalii despre importanța acestui tip de analiză

De ce este important să știi ce apă bei?

Am pregătit un material succint cu câteva informații importante de aflat pentru sănătatea ta și a întregii familii. Vezi mai jos detalii

Care sunt tipurile de analize de apă pe care le poți face pentru apa potabilă?

Am pregătit 2 pachete de analize a apei, dar și posibilitatea de a alege orice indicator doriți

Află aici care sunt costurile pentru analiza apei.

(poti opta pentru un pachet prestabilit de analize sau poti configura setul de indicatori pe care ii dorești, după nevoile tale

Analiza apei - cea mai bună metodă de prevenție

Situația României

Situaţia României este caracterizată prin existenţa unor teritorii cu frecvente şi importante impurificări ale apei de fântână cu substanţe azotoase. Această situație variază în funcție de particularitățile demografice, socio-economice precare mai ales din zona rurală. În aceste condiții, pentru prevenirea riscului de îmbolnăvire a populației, analiza apei de fântână joacă un rol vital.

La noi în ţară, methemoglobinemia a fost recunoscută ca problemă de sănătate publică în zonele rurale începând cu anul 1955. Din anul 1984 s-au raportat către INSP cazurile de boală înregistrate. Între anii 1985 şi 1996 s-au înregistrat 2913 cazuri de methemoglobinemie infantilă (grupa de vârstă 0 – 1 an), din care 102 au fost urmate de deces.

Cazuri de intoxicaţie acută cu nitraţi la sugar şi chiar decese încă se mai raportează, incidenţe ridicate înregistrându-se mai ales în zona Moldovei, principala sursă constituind-o compoziţia solului, care în mod natural se caracterizează prin concentraţii crescute de nitraţi/nitriţi. 

Methemoglobinemia acută infantilă generată de apa de fântână reprezintă o problemă de sănătate publică în România, a cărei rezolvare se impune ca prioritară. Este necesară creşterea nivelului de informaţie şi educarea populaţiei privind importanţa folosirii unei “ape sigure”, a cărei potabilitate a fost determinată prin analize regulate.

Nitratul şi nitritul sunt doi ioni naturali omniprezenţi în mediul ambiant, fiind produşi în urma oxidării azotului de către microorganismele din plante, sol şi apă. Nitratul este forma oxidată cea mai stabilă a azotului, aceasta putând fi totuşi redusă în nitrit prin acţiune microbiană. În organismele vii nitraţii şi nitriţii pot duce la apariţia de compuşi cu efect toxicologic major. Nitraţii din sol provin din fixarea azotului atmosferic de către numeroase specii vegetale (leguminoase) fiind ubicuitar prezenţi chiar şi în absenţa fertilizării azotate, aceasta din urmă constituind însă o sursă majoră.

Nitraţii din apele subterane provin din spălarea de către apa de ploaie a nitraţilor existenţi în mod natural în solul de suprafaţă (ajungând astfel în freatic), sau pot avea ca sursă îngrăşământul 8 folosit pentru fertilizare. Concentraţia naturală a nitraţilor în apele subterane este în mod normal mai mică de 10mg/l. În apa de fântână, concentraţiile crescute de nitraţi pot proveni din mai multe surse: 

- compoziţia naturală a solului; 

- folosirea pe scară largă a fertilizantelor azotoase; 

- nerespectarea condiţiilor igienico-sanitare şi de amplasare a fântânilor.

Analiza fizico-chimică a apei potabile

In cadrul laboratorului nostru efectuam analize fizico-chimice pentru determinarea calitatii apei destinate consumului uman (potabila).

Apa potabila poate proveni din urmatoarele surse: izvoare, fantani, apa de la robinet, apa imbuteliata in recipient de sticla sau plastic. Daca doriti sa cunoasteti compozitia fizico-chimica a apei pe care o consumati puteti alege sa efectuati urmatoarele seturi de analize fizico-chimice descrise mai jos.

Pachet basic

300 lei +TVA

Pachet standard de analize cu 8 indicatori pentru analiza compozitiei chimice a apei destinate consumului (apei potabile), din surse precum izvoare, fantani, apa de la robinet sau apa imbuteliata.


continutul de nitriți în apă

(azotiți – N-NO2)

continutul de nitrați în apă (azotați – N-NO3)
amoniu
cloruri
duritatea totala
PH
continutul de sulfati
continutul de fosfati

Pachet complet

750 lei +TVA

Pachet de analize complete care contin pachetul standard (8 indicatori) plus determinarea concentratiei de metale grele din apa, a reziduului fix si a nivelului suspensiilor (totalizand 18 indicatori analizati).


Pachetul basic (8 indicatori) +
materii in suspensie
reziduu fix
concentratie Cadmiu
concentratie Crom total
concentratie Cupru
concentratie Nichel
concentratie Plumb
concentratie Fier
concentratie Mangan
concentratie Zinc

Pași pentru analiza apei potabile

Pasul 1

Alegeti care este tipul de pachet de analize pe care il doriti pentru analiza probei Dvs, sau puteti alege fiecare tip de analiza in parte.

Pasul 2

Prelevarea apei potabile, intr-un recipient de plastic de 2 litri si transmiterea acesteia catre laborator.

Pasul 3

Finalizarea raportului de analiza in termen de maxim 5 zile lucratoare de la intrarea probei in laborator.

Detalierea analizelor conținut de Pachetul basic (8 indicatori)

Detalierea analizelor conținut de Pachetul complet (18 indicatori)

TRIMITE COMANDA PACHET BASIC

(300 LEI+TVA = 357 LEI)

* = campuri obligatorii

Adresa laborator:

Puteti trimite mostra de apa sau ne puteti face o vizita la sediu.

Cluj Napoca, str. Tudor Vladimirescu, nr. 15-17, cod postal 400225

TRIMITE COMANDA PACHET COMPLET

(750 LEI+TVA = 892,5 LEI)

* = campuri obligatorii

Adresa laborator:

Puteti trimite mostra de apa sau ne puteti face o vizita la sediu.

Cluj Napoca, str. Tudor Vladimirescu, nr. 15-17, cod postal 400225